O SSD (Solid-State Drive) είναι ένα είδος αποθηκευτικού μέσου. Η βασική διαφορά που τον διαφοροποιεί από τον παραδοσιακό σκληρό δίσκο HDD είναι ότι διαθέτει flash chips αποθήκευσης και όχι μηχανικούς μαγνητικούς δίσκους. Ποιά είναι όμως τα βασικά πλεονεκτήματα ενός SSD δίσκου και γιατί να τον επιλέξετε;    

Είναι γεγονός ότι στους παραδοσιακούς δίσκους όσο πιο γρήγορα κινούνται οι κεφαλές, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η προσπέλαση των δεδομένων στο δίσκο (λειτουργικό σύστημα και λοιπά αρχεία). Ωστόσο, η ταχύτητα περιστροφής των μαγνητικών ταινιών έχει παραμείνει στις 7.200 στροφές το λεπτό, γεγονός που καθιστά τους παραδοσιακούς δίσκους HDD παλιούς και δεν φαίνεται να έχουν καμία σχέση με τους υπερσύγχρονους δίσκους SSD όπου η αποθήκευση των δεδομένων γίνεται σε μνήμη Flash (αρχιτεκτονικής NAND) όμοιας τεχνολογίας με ένα USB Flash disk. Συνεπώς, αν το επίπεδο λειτουργίας ενός υπολογιστή είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τόσο σε τεχνικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, η επιλογή ενός SSD μπορεί να δώσει μια νότα αναβάθμισης. Το λειτουργικό σύστημα φορτώνει σε δευτερόλεπτα, ενώ οι εφαρμογές και τα παιχνίδια τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε έναν SSD δίσκο, πρέπει να γνωρίζετε ότι εκτός από το βασικό του πλεονέκτημα, δηλαδή το ότι είναι πιο γρήγορος σε σύγκριση με έναν HDD δίσκο, παράλληλα λόγω της κατασκευής του τείνει να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αντοχή και δεν κινδυνεύει από κραδασμούς, σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα σήμαινε απώλεια δεδομένων για έναν HDD. Επιπλέον είναι αθόρυβος και δεν ελκύει θερμότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Τέλος, η ενέργεια που καταναλώνει είναι εξαιρετικά μικρή, παράγοντας σημαντικός για την παράταση της ζωής της μπαταρίας ενός φορητού υπολογιστή.

Τώρα ξέρετε ότι ένας SDD είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσατε να κάνετε. Φυσικά, όλα εξαρτώνται και από τις απαιτήσεις που έχει ο καθένας από εμάς. Για παράδειγμα αν κάποιος προτιμάει έναν  πιο οικονομικό δίσκο με μεγαλύτερη χωρητικότητα ώστε να έχει πολλά παιχνίδια στον υπολογιστή του, τότε ίσως ένας HDD δίσκος να ήταν πιο κοντά στις προτιμήσεις του. Παρόλα αυτά αν και το κόστος αποτελεί ένα μικρό μειονέκτημα των SDD οι προοπτικές και τα πλεονεκτήματα που παρέχουν είναι εξαιρετικές και σίγουρα καλύπτουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό χρήστη υπολογιστή.

Γιατί να επιλέξω ένα δίσκο SSD;

16 Ιούν, 2021

Μετάβαση στο περιεχόμενο